RETURN & REFUND POLICY

Jika anda tidak berpuas hati dengan produk yang dibeli, sila pulangkan dalam masa 7 hari bekerja selepas diterima. Produk tersebut mestilah belum dipakai, dibasuh, diubah dengan masih mempunyai tag serta masih di dalam bungkusan asal (jika ada). Polisi ini hanya dipakai untuk produk yang dibeli dengan harga normal sahaja.

Pelanggan dinasihatkan untuk email kepada tolong@tudungtoday.com dahulu beserta #ORDER ID dan butir produk (seperti saiz dan warna) sebelum memulangkan produk.

Mana-mana produk yang dipulangkan haruslah mematuhi syarat di atas. Pemulangan produk atas sebab renyukan, kedutan yang disebabkan penghantaran adalah TIDAK DITERIMA. Produk yang diterima HQ akan diperiksa terlebih dahulu dan kami punyai hak untuk memulangkan kembali produk kepada and jika didapati produk tersebut tidak mempunyai sebarang masalah.

Kos pemulangan adalah ditanggung pelanggan sendiri sehingga sampai ke HQ.

Sudi kiranya anda menghubungi khidmat pelanggan kami di talian +6018 762 0197 atau email tolong@tudungtoday.com

 

  1. Bagaimana saya nak pulangkan produk?

Anda boleh pulangkan produk dalam masa 7 hari bekerja selepas diterima. Pastikan produk yang dipulangkan memenuhi terma dan syarat RETURN POLICY. Hubungi khidmat pelanggan kami dahulu sebelum melakukan penghantaran kembali kepada kami.

  1. Kos penghantaran

 

Sepenuhnya ditanggung oleh pelanggan. Manakala tiada caj penghantaran dikenakan untuk pertukaran produk kepada pelanggan.

 

  1. Bagaimana nak tahu pemulangan barang saya sudah diterima?

 

Sila berikan TRACKING ID dari courier yang anda gunakan kepada khidmat pelanggan kami. Kami akan maklumkan sejurus barang tersebut tiba di HQ.

 

  1. Berapa lama proses REFUND ?

Proses REFUND akan berlaku dalam tempoh masa 7 hari bekerja.

 

  1. Adakah GIFT VOUCHER saya boleh digunakan kembali?

 

Tidak. Gift voucher yang telah digunakan adalah TIDAK SAH LAKU selepas REFUND POLICY.

 

  1. Adakah saya akan dapat FULL REFUND?

 

Ya. Anda akan dapat FULL REFUND dalam bentuk BANK TRANSFER dalam masa 2-3 hari bekerja selepas notis REFUND diemelkan kepada anda.

 

  1. Saya terima REFUND dan PEMULANGAN PRODUK yang tersilap. Bagaimana?

Hubungi Khidmat Pelanggan kami.